En Kolay WordPress Video Ekleme Yöntemleri


Web sitenize ziyaretçi çekebilme adına birçok yöntem denemiş olabilirsiniz. Bu noktada görsellerin yanı sıra çeşitli video eklenen web sitelerinin ziyaretçi sayılarının daha fazla olduğunu görebiliyoruz. Videolar ziyaretçilerinizin sayfanızda kalmasını, harekete geçmesini ve sonradan tekrar sizin sayfanızı ziyaret etmesini sağlayan unsurların arasındadır. En kolay WordPress video ekleme yöntemleri kullandığınız takdirde bu imkanlara sahip olabileceğiniz gibi Google gibi arama motorlarında da sıralamanız daha üst seviyede olacaktır. Yazımızda sizlere bu yöntemler hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

WordPress’de Yazılara ve Sayfalara Video Ekleme Nasıl Yapılır?

Sizlere bu bölümümüzde popüler video izleme ve paylaşma uygulaması olan Youtube’daki videoları nasıl ekleyeceğiniz hakkında bilgi vereceğiz. Belirtmiş olduğumuz yöntemleri kullanarak diğer platformlarda yer almakta olan videoları da WordPress ile kurulmuş olan sitelerinizde yer alan yazı ve sayfalara ekleyebilmeniz mümkündür.

Embed Yöntemi Kullanımı

Embed protokolü, bir siteden başka bir siteye kaynak URL’lerini kullanarak görselleri, metinleri ve videoları eklemenize yardımcı olan bir protokoldür. WordPress ile kurulmuş olan sitelere video ekleme noktasında en kolay yöntemler arasında yerini alıyor. Bu işlemi yerine getireceğiniz sırada herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmanıza gerek kalmamaktadır. Embed protokolünü kullanarak video ekleyeceğiniz sırada takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • YouTube’a giderek sitenizde paylaşmak istediğiniz videoyu bulmanız gerekir.
  • Videoyu açtıktan sonra ise videonun URL’sini kopyalamalısınız.
  • Videonun linkini kopyaladıktan sonra ise WordPress görsel editörünüze gitmelisiniz.
  • Görsel editörüne kopyaladığınız videonun URL’sini yapıştırdığınız zaman videoyu otomatik olarak ekleyebileceksiniz.

iFrame Yöntemi Kullanımı

Video ekleme sırasında kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise iFrame yöntemidir. Bu yöntem ile paylaşmak istediğiniz videonuzu yazı veya sayfanıza eklediğiniz sırada görünüşünüzü özelleştirme imkanına da sahip olursunuz. iFrame yöntemi kullanımı ile video eklemek isteyen kişilerin takip etmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Abone ol tuşunun üstünde yer almakta olan Paylaş tuşuna tıklamanız gerekmektedir.
  • Sonrasında ise yerleştir seçeneğine tıklamalısınız.
  • Bu seçeneğe tıkladıktan sonra karşınıza iFrame koduyla beraber bazı seçenekler de çıkacaktır. İlk çıkmakta olan kutu belirli zamanda başlamış olan YouTube videosu ekleme imkanınız sizlere sunar. Zamanı ayarlamak isteyen kişilerin videoyu izlerken paylaşmak istedikleri yerde durdurması gerekir. Ek olarak ileri alma, ses ekleme ve oynatıp durdurmaya izin verme tuşlarını gösterme adına ikinci kutulara da tıklamak istersiniz.
  • Sonrasında ise iFrame kodunu kopyaladıktan sonra WordPress’te yer alan görsel editöre gelmelisiniz.
  • Görsel modunu burada metin moduna çevirdikten sonra yerleştirme kodunu yapıştırmanız gerekir. Bu adımlarla beraber video paylaşımınızı yerine getirebilirsiniz.

Kenar Çubuğuna Nasıl Video Yerleştirilir?

Paylaşmak istediğiniz videoları sadece yazınıza değil bazı durumlarda kenar çubuğuna yerleştirmek isteyebilirsiniz. WordPress platformu sizlere bu imkanı da sağlamaktadır. WordPress’te kenar çubuğuna video yerleştirmek isteyen kişilerin takip etmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • WordPress’teki yönetici panelinizde yer alan Görünüm bölümünden Özelleştir seçeneğine sonrasında ise Bileşenler bölümüne tıklamalısınız.
  • Videolarınızı eklemek istediğiniz kenar çubuğunu seçtikten sonra burada bir bileşen ekle seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
  • Gelen sayfada arama kutusuna “video” yazmalısınız.
  • Sol kenarda bir video bileşeniniz çıkacaktır. Bu bileşende video ekle tuşu yer alır. Bu tuşa bastıktan sonra Adresten ekle seçeneğine tıklamalısınız.
  • Youtube’dan paylaşmak istediğiniz videonun URL’sini kopyaladıktan sonra bu sayfaya yapıştırmalısınız.
  • Adresi kopyalayıp yapıştırdıktan sonra videonun önizlemesi gözükecektir. Sonrasında ise onaylama adına bileşene ekle seçeneğine tıklamanız gerekir.
  • Açılan sayfada videoda kullanacağınız başlığı sol taraftan girmeniz gerekir.
  • Sonrasında ise kaydet ve yayınla seçeneklerine tıklayarak videoyu kenar çubuğuna ekleyebilirsiniz.

Hangi Sitelerden Video Ekleyebilirim?

YouTube her ne kadar en çok tercih edilen video izleme platformları arasında yer alıyor olsa da paylaşmak istediğiniz video diğer platformlarda da yer alabilmektedir. WordPress ise kullanıcılarına farklı sitelerde yer almakta olan videoları da ekleyebilme imkanı sağlamaktadır. Ek olarak Facebook gönderilerinizle paylaşmış olduğunuz Tweetlerinizi de eklemeniz mümkündür. WordPress’e otomatik bir şekilde video ekleyebileceğiniz platformlar şu şekildedir:

  • Flickr
  • Vimeo
  • DailyMotion
  • Photobucket
  • Instagram
  • Hulu
  • SlideShare
  • Scribd
  • Spotify
  • SoundCloud
  • Tumblr
  • TED
  • WordPress.tv
  • WordPress eklenti dizini

Videoları Hostinge Yüklemeli Miyim?

Bazılarının en büyük hatalardan birisi olan; videoları hostinge yükleme yoluna gittiğini görüyoruz. Fakat bunu yapmamanız çok önemlidir. Bir videoyu ziyaretçilerinizin izlemesi adına yükleme yoluna gitmek yerine yerleştirme yoluna gidebilirsiniz. Yerleştirme yoluna gidilmesinin birçok avantajı bulunur. Bu avantajlar ise şu şekildedir:

  • Sunucunun sunduğu kaynaklardan tasarruf etmek

Videoyu yerleştirmek yerine hostinginize yükleme yoluna gitmeniz sizlere sunucunuzun sunmuş olduğu kaynaklardan kayıp yaşamanız gibi sorunlar oluşturabilmektedir. Özellikle hostinginiz paylaşımlı hostingler arasında yerini alıyorsa sizinle aynı kaynakları kullanmakta olan diğer web sitelerinde de etkilenme gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Videolarınızı yönetmek istediğiniz takdirde ise ek eklenti yüklemeniz gerekmektedir. Eklenti yükleme yoluna gitmeniz ise hosting yükünüzü artıran faktörler arasındadır. Bu da sitenizdeki performansı azaltacak ve ziyaretçilerinizin sitenizde gezinirken hızdan yana şikayetçi olmasına sebep olacaktır. Video yerleştirmeniz ise sizlere performans kaybı yaşamadan ziyaretçilerinizle içerik paylaşma imkanı sağlar.

  • Kullanıcılarının deneyiminin daha iyi hale gelmesi

YouTube tarzındaki video paylaşım sitelerinden videolarınızı yerleştirme yoluna gittiğiniz sırada ziyaretçileriniz daha iyi bir kullanıcı deneyimine de sahip olacaktır. Video bazlı olan platformlar cihazların internet bağlantısını ve kalitesini tanımladığı için akıllı video çözünürlüğü de seçilebilmektedir. Ek olarak izleyicileriniz de kendi izlemek istedikleri çözünürlükleri seçebilmektedir. Videoyu ilerletme, başlatma durdurma ve sesi yükseltip kısma gibi kontrolleri de ziyaretçileriniz gerçekleştirebilmektedir. Videolar sayesinde etkileşiminiz de ciddi oranda artış gösterir.

  • Daha fazla trafik ve paylaşım

Youtube dünya genelinde en fazla ziyaret edilmekte olan üçüncü web sitesi konumundadır. Sitenin sahip olduğu özelliğiyle bir video paylaşmak istediğiniz zaman videonuzu kendi web sitenize eklemek yerine YouTube’a eklemiş olduğunuz takdirde daha fazla ziyaretçiye sahip olabilirsiniz ve web sitenizin trafiği de artar. Ek olarak videolarınızı YouTube üzerinden daha kolay yönetebilmeniz mümkündür.

En İyi WordPress Video Ekleme Eklentileri Nedir?

WordPress altyapısıyla kurmuş olduğunuz sitenize video ekleme işlemlerinizi yerine getirmenizin son derece kolay olduğunu görebilmeniz mümkündür. Fakat sizlere sunacağımız video eklentileriyle beraber videolarınızı hem daha rahat yönetebilmeniz hem de yerleştirebilmeniz mümkündür. WordPress video ekleme eklentileri ise sizlere şu şekilde sunulmaktadır.

  • Video Embed ve Thumbnail Generator

Ücretsiz şekilde sunulmakta olan WordPress video ekleme eklentisi sizlere web sitenizi YouTube gibi sitelerden video bazlı bir platforma dönüştürme sırasında çok iyi bir seçenek olacaktır. Dünya genelinde en fazla kullanılan eklentilerden olan bu eklentiyi kullandığınız takdirde Mediaelementsjs, video.js, Adobe Strobe Media Playback Flash Player ve JW Player 6 gibi video oynatıcılarından birisini tercih ederek videoları sunabilmeniz mümkündür. Eklenti paylaşmak istediğiniz videoların yeniden boyutlandırılmasını sağlar. Yeniden boyutlandırma işlemi ise kullanmak istediğiniz oynatıcıyı seçerek istediğinize yere videoları ekleyebilmeleri sağlar.

  • ARVE Advanced Responsive Video Embedder

WordPress’e video eklemek istediğiniz zaman bu eklentiyi kullandığınız takdirde en kapsamlı eklentilerden birisi olduğunu görebilirsiniz. Eklenti özellikle Google’da sıralamanızı yükseltme adına SEO dostu olan bir eklenti konumundadır. Videolarınıza açıklamalar, başlık ve yüklenme tarihi gibi detaylar ekleyerek indexinizin artırılmasını sağlayabilirsiniz. Ek olarak mobil duyarlı bir video yerleştirebilme imkanı da sağlanmaktadır. Karışık ayarlar bulunmadığı için son derece basit bir şekilde işlemlerinizi yerine getirebilmeniz mümkündür. Burada tek yapacağınız işlem ise Embed yönetimde yer aldığı gibi URL kopyalarak sisteme yapıştırmaktır.

  • YouTube Embed

WordPress sitenize özellikle YouTube’dan video eklemek istediğiniz takdirde bu eklentiyi tercih edebilmeniz mümkündür. Eklentide bazı ilginç özellikler de yer almaktadır. Sitenizde eklenti sayesinde oynatma listeleri oluşturmanız da mümkündür. Ziyaretçilerinizin yapmış olduğu aramalara ve kullanıcı adına bağlı olarak öneri verebilmeniz mümkündür. Eklenti mobil duyarlı bir şekilde de hizmet vermektedir.

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »