Linux VPS’de SSH Port Değiştirme


Kullanılan sistemlerin her zaman güvence altına alınması sizin dijital varlığınızı koruyabilme adına önemli noktalar arasındadır. Hangi sistemi kullanıyor olursanız olun mutlaka güvence altına alabilme adına adımları doğru şekilde takip etmeniz gerekir. Linux VPS kullanmakta olan kişilerin güvenliğini sağlayabilmesi adına uygulayabileceği adımlardan birisi; SSH portunun değişimini yapmaktır. Peki, Linux VPS’de SSH port değiştirme nasıl yapılır?

SSH’de varsayılmakta olmayan bir port kullanıyorsanız varsayılan konumda olan porta yapılmakta olan bütün bağlantılar reddedilecektir. Bu şekilde hackerların sürekli saldığı yaptığı VPS’deki SSH portlarını bu saldırılardan koruyabilme imkanınız bulunur. Sisteminiz için özel bir SSH portu kullanmış olduğunuz zaman VPS yapılandırılmasında değiştirmeniz gereken şeyler hakkında yazımızda sizlere bilgi vereceğiz.

SSH Portu Değiştirmek İçin Nelere İhtiyacımız Var?

Linux VPS sisteminde güvenliğinizi sağlayabilme adına SSH portu değiştirmek istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey; VPS’e SSH root erişimidir. Bu erişiminiz bulunduğu takdirde port değişimini kısa sürede yerine getirebilmeniz mümkündür.

SSH Port Değişimi Nasıl Yapılır?

SSH daemon dosyasını açabilme adına “nano / etc / ssh / sshd_config” komutunu girmeniz gerekmektedir.

Bu yönteme alternatif bir yöntem olarak vim editörünü kullanabilme imkanınız da bulunur. Bu editör bütün Linux dağıtımlarında otomatik bir şekilde kurulmuş olarak gelir. Vim editöründe dosyayı açabilme adına “vim / etc / ssh / sshd_config” komutunu çalıştırmalısınız.

Dosyayı açtıktan sonra “# Port 22” satırını bulmanız gerekmektedir.

Burada yer almakta olan 22’yi istediğiniz bir port numarasıyla değiştirmeniz gerekmektedir. Bu sırada başında yer almakta olan # işaretini kaldırmalısınız. Sonrasında ise Ctrl + x tuşlarına bastığınız zaman dosyayı kaydedebilirsiniz. Mac kullanmakta olan kişiler ise cmd + x tuş kombinasyonunu kullanarak kayıtlarını gerçekleştirebilir.

Yapmış olduğunuz bu değişimin uygulanabilmesi adına SSH daemon dosyasını tekrar çalıştırmalısınız. “Service sshd restart” komutuyla tekrar başlatabilmeniz mümkündür.

Takip edeceğiniz bu adımlarla beraber yalnızca varsayılan olarak tanımlı olan SSH portunuzu değiştirmiş olursunuz. Bunun sonrasında ise sadece yapılandırmada belirtmiş olduğunuz port numaralarını girerek sunucunuza erişebilmeniz mümkündür.

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »