WordPress Domain Değiştirme Nasıl Yapılmalıdır?


Projenizi oluşturduğunuz zaman ilerleyen dönemlerde projenizde kullanmak istediğiniz ad değişim gösterebilir. Bu noktada ise sizlere WordPress domain değiştirme nasıl yapılır? Noktasında bilgi vereceğiz.

Alan Adını Değiştirmek Neden Gerekli?

WordPress domain değiştirme işlemleri çoğu zaman kaçınılmaz hale gelebilmektedir. Domain değiştirme yoluna gitmenizi gerektiren genel durumlar şu şekildedir:

Domain uzantı değişiklikleri: .mobi veya .shop gibi veya alt alan adına sahip bir web siteniz bulunuyorsa bu durum pek kitlenize uymayacaktır. Bu noktada popüler bir uzantıya geçmeniz sizin için daha iyi bir fikir olacaktır.

Marka ismini değiştirme: şirketinizin imajını daha iyi bir seviyeye getirebilmek için yenilemeniz gerekmektedir. Yeni bir domain ise marka isimlerinin değiştirilmesi stratejisinin tutarlığını göstermektedir. Twitter gibi son derece meşhur olan markalar ise bu stratejileri başarılı bir şekilde uygulamayı başarmıştır.

WordPress Domain Değişikliği Nasıl Yapılır?

Genellikle WordPress alan adının değiştirilme işlemleri kolaydır. Fakat sitenizin PHP kodunu değiştirmenizi gerektirmekte olan bazı görevler de bulunmaktadır. Doğru bir şekilde yapmadığınız takdirde kodunuzu düzenlemeniz web sitenizi riske atabilir. Alan adı değişikliği yapmadan önce ön koşulları takip etmeye önem göstermelisiniz. Bu ön koşullar şu şekildedir:

Sitenizin Tam Yedeğini Alın: sitenizde tam yedek aldığınız takdirde herhangi bir sorunla karşılaşsanız bile web sitenizi en hızlı şekilde kurtarabilmeniz mümkündür. Geri yüklemenize de yardımcı olunur. Sitenizin bir eklenti kullanarak veya hosting sağlayıcınız ile iletişime geçerek dosya yöneticisiyle sitenizi otomatik bir şekilde yedekleyebilirsiniz.

FTP İstemcisi veya hPanel: WordPress sitenizde domain değiştirme işlemi yapmak istiyorsanız hpanel’e erişmeniz ya da FTP istemcisi kullanmanız gerekmektedir.

Yeni domain adı: sitenizi farklı bir isme taşımadan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir.

Yeni Bir Domain Alma

Yeni Bir Alan Adı Kaydetme

İnternette yer alan bir domain sorgulama aracına giderek tercih etmiş olduğunuz alan adlarını girmelisiniz. Bu alan adı sorgulama araçları sizlere tercih etmiş olduğunuz domainin kullanılabilir durumda olup olmadığını gösterdiği gibi sizlere alternatif bazı önerilerde sunmaktadır. Sonrasında ise alan adınızı sepete ekleyerek alma yoluna gidebilirsiniz. Burada alan adınızı aldığınız yer sizlere bazı üyelik planları da sunabilmektedir.

WordPress Yönetici Kontrol Paneli İle Web Sitesinin URL’sini Değiştirme

WordPress Genel Ayarlar

WordPress ile kurmuş olduğunuz web sitenizde yapmanız gereken sıradaki adım ise yeni domaininizi WordPress genel ayarlar’a eklemektir. Bunu yapmak için Kontrol paneli – Ayarlar – Genel bölümüne gitmelisiniz. Mevcut WordPress adresinizi yani site adresini yeni aldığınız alan adınızla değiştirmelisiniz. İşiniz bittikten sonra ise ayarlarınızı kaydedebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra yerine getirmeniz farklı adımlarda bulunmaktadır.

Wp-config.php Dosyanızı Güncelleyin

WordPress sitenizin ayarlarında yapmış olduğunuz değişikliklerinin geçerli olması adına wp-config.php dosyanızda güncelleme yapma yoluna gitmeniz gerekmektedir. Bu dosyaya erişme noktasında hPanel’in dosya yöneticisini kullanabilirsiniz veya FileZilla kullanma yoluna gidebilirsiniz. Hpanel’i kullanacak olan kişilerin atması gereken adımlar şu şekildedir:

  • hPanel – Files – File Manager bölümüne gelin.
  • Sahip olduğunuz alan adınızı seçerek Go TO File Manager seçeneğine tıklamanız gerekir.
  • Public_html klasöründe yer almakta olan wp-config.php dosyasını bulmanız gerekiyor.
  • Sağ tıklayarak Düzenle seçeneğini seçmelisiniz.
  • Aşağıda size verdiğimiz kod parçacıklarında sitenizinadi yazan bölüme sitenizi yazarak konu dosyanıza yerleştirmelisiniz. Sonrasında ise Kaydet ve Kapat diyebilirsiniz.
    Kod: define (‘WP_HOME’ , ‘sitenizinadi’ );
    define (‘WP_SITEURL’ , ‘sitenizinadi’);

Veritabanınızı Güncellemelisiniz

Sırada yapmanız gereken işlem ise WordPress sitenizin veritabanında güncelleme yoluna gitmektir. Bu güncelleme işlemlerini yapmak için şu adımları takip etmelisiniz:

  • hPanel – Databases – PhpMyAdmin bölümüne gitmelisiniz.
  • WordPress dosyalarınızın yer almış olduğu veritabanını seçerek phpMyAdmin seçeneğine tıklamalısınız.
  • PhpMyAdmin bölümünde yer almakta olan wp_options dosyasını seçmeniz gerekir.
  • Site URL ile beraber home dizilerinde de Düzenle seçeneğine tıklamalısınız.
  • Mevcut URL’nizi ise yeni domaininizle değiştirerek Git seçeneğine tıklamalısınız.

Eski WordPress Domainini Kalıcı Bir Şekilde Yönlendirme

WordPress domaininizi değiştirmeniz için gerekli olan son adımınız ise 301 yönlendirmesini yanı eski domaininizin yeni domainize yönlenmesini sağlayacak URL’yi aktif hale getirmektir. Bu yönlendirme işlemi sayesinde Google’on PageRank’i de taşınmış olacaktır. SEO için harcamış olduğunuz bütün emekleriniz yeni domainine taşınır ve bu şekilde boşa gitmemektedir.

Biz yine de eski domaininizi kısa sürede olsa aktif tutmanızı tavsiye ediyoruz. Kullanıcılarınızın yaptığınız domain değişikliğinden haberleri yoksa bu şekilde daha rahat bulabilir. Aynı zamanda arama motorlarının da yapmış olduğunuz değişikliği tanıyabilmelerini sağlarsınız. hPanel’de .htaccess dosyasını düzenleyerek 301 yönlendirmesini yapmak için uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir:

  • hPanel – Files – File Manager adımlarını takip edin.
  • Burada eski domaininizi seçerek Go To File Manager seçeneğine tıklamalısınız.
  • Public_html klasöründe yer almakta olan .htaccess dosyasını bulmalısınız.
  • Sağ tıklayarak Düzenle seçeneğini seçmelisiniz.
  • Sitenizinadi.com’u yeni alan adınızla değiştirdikten sonra ise aşağıda yer alan kodu yerleştirerek kaydetmelisiniz.

RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*) $ http://sitenizinadi.com/$1 [R=301,L]

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »