WordPress 503 Service Unavailable Hatası Nasıl Çözülür?

  • Ana Sayfa
  • Makale
  • WordPress 503 Service Unavailable Hatası Nasıl Çözülür?

WordPress ile kurulmuş olan web sitenizde beyaz ekranda “503 Service Unavailable” hatası ile karşılaştığınız zaman ne yapacağınızı bilmeyebilirsiniz. Sizlere yazımızda bu hata ile karşılaştığınızda çözüm adımlarının ne olduğu hakkında bilgi vereceğiz.

WordPress 503 Service Unavailable Hatası Çözümü

Bu hatayı almanızın bazı sebepleri olduğu gibi aynı zamanda hatanın çözümü noktasında da birbirinden farklı çözüm yolları yer almaktadır. Çözüm yollarını yazımızda sizlerle paylaşacağız.

WordPress Eklenti Pug’ı Kullanma

Bu hatayı WordPress eklentisi yükledikten sonra veya eklenti güncelledikten sonra aldığınız takdirde suçlu aslında yüklediğiniz veya güncellediğiniz eklentidir. Bu sorundan kurtulabilme adına en son yüklemiş olduğunuz eklentiyi kaldırma yoluna gidebilirsiniz. Eklentileriniz arasından hangisinin 503 service temporarily unavaliable hatasına sebep oluşturduğunu bilmediğiniz takdirde bütün eklentilerinizi devre dışı bırakma yoluna gidebilirsiniz. Sonrasında ise eklentileri tek tek etkinleştirdiğiniz takdirde sorununuzu da kökünden çözmüş olursunuz.

WordPress Eklenti Devre Dışı Bırakma

WordPress Eklentilerinin Hepsini Devre Dışı Bırakma

Sahip olduğunuz WordPress eklentilerinizi hosting kontrol paneliniz üzerinden silebilirsiniz. Bunun için Dosya Yöneticisi bölümüne gitmeniz gerekmektedir. hPanel üzerinden uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir:

  • hPanel’e girdiğiniz zaman Files (Dosyalar) bölümünün altında yer almakta olan File Manager (Dosya Yöneticisi) adındaki seçeneğe tıklamanız gerekmektedir.
  • Dosyalar bölümünüze eriştiğiniz zaman public_html -> content adlı klasörü seçmeniz gerekir.
  • Bu adımı yaptığınız zaman plugins adlı klasörü bulmanız gerekir. Klasörü bulduktan sonra üzerine sağ tıklamalısınız.
  • Sonrasında klasörünüzün adını plugins_disable olarak değiştirmelisiniz ve bütün eklentilerinizi devre dışı bırakın.
  • Beşinci adım olarak daha önceki adımda plugins_disable adındaki klasörün adını tekrar orijinal adı olan plugins şeklinde değiştirmelisiniz.
  • Son adım olarak ise WordPress sitenizi yenileyerek wp – admin bölgesine erişim sağlamanız gerekmektedir.

Bu adımları yaptıktan sonra http 503 hatası gittiği takdirde sorunun kaynağını aslında belirli bir eklenti olabilir. Bu noktada tek izlemeniz gereken yol ise aşağıda belirtmiş olduğumuz adımları takip ederek yönetici kontrol paneliniz üzerinden sorunlu olan eklentiyi bulmanız ve silmenizdir. İzlemeniz gereken yol ise şu şekildedir:

WordPress kontrol panelinize girdikten sonra burada yer alan Eklentiler – Yüklü Eklentiler seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
Yer alan eklentilerinizi teker teker etkinleştirerek her defasında sitenizi yenilemelisiniz ve bu şekilde sorunlu olan eklentiyi bulabilirsiniz.
Sorunlu eklentiyi bulduktan sonra ise Dosya Yöneticisine gelerek burada public_html/wp-content/plugins dizinine gelip eklentiyi silmeniz gerekmektedi.r

Sizlere belirtmiş olduğumuz bütün bu adımları izlediğiniz zaman ise almış olduğunuz hatayı çözmüş ve web sitenize artık sorunsuz bir şekilde erişiyor olmanız gerekmektedir.

Hatalı WordPress Teması

Adımları uygulamanıza rağmen hatadan kurtulamamış olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu sizin sorunlarla eklentilerden dolayı karşılaşmadığınızı göstermektedir. Bu hatayı almanıza sebep olan bir diğer durum ise; kullanmış olduğunuz tema olabilir. Özellikle hatayı yeni bir tema yükledikten sonra alıyorsanız sorunun bu olma ihtimali çok yüksektir.

Temadan kaynaklı olan sorunu çözme adına WordPress tarafından varsayılan temaları kullanma yoluna gitmeniz gerekmektedir.

Dosya Yöneticisi İle WordPress Temasını Devre Dışı Bırakma

Dosya Yöneticisi İle WordPress Temasını Devre Dışı Bırakma

Dosya Yöneticisi kullanarak WordPress temanızı devre dışı bırakmanız eklentilerinizi devre dışı bıraktığınız adımlara benzemektedir. Bunun için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

hPanel’de yer almakta olan Files (Dosyalar) bölümüne gelerek File Manager (Dosya Yöneticisi) bölümünden public_html e gelmeli ve buradan wp’den content klasörünü seçmeniz gerekmektedir.
Themes klasörünü bulduktan sonra ise şu anda kullanmış olduğunuz temanın adını değiştirmelisiniz. Örneğin my-theme temasını kullanıyorsunuz bunu değiştirerek my-theme-off yapmanız gerekmektedir. Bu şekilde temanız wordpress tarafından varsayılan bir tema olacaktır.
Adımları takip ettikten sonra sitenizi yenileyebilir ve çalışıp çalışmadığını test edebilirsiniz.

WordPress Temasını phpMyAdmin İle Devre Dışı Bırakma

Kullandığı temanın adını hatırlamayan kişiler temayı devre dışı bırakabilme noktasında bir diğer yöntemi daha deneme yoluna gidebilir. Bu örnekte ilerlerken temanızı Twenty Seventeen temasıyla değiştirme yoluna gideceğiz. Bunun için uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir:

hPanel’inizi açın ve burada yer almakta olan Databases (Veritabanları) bölümünün altında yer almakta olan PhpMyAdmins bölümüne tıklamalısınız.
Wp_options tablosunda bulunmakta olan stylesheet ve template değerlerinizi bulmanız gerekmektedir.
Aktif olarak kullanmakta olduğunuz temanızın adı ise option_Value bölümünde gösterilecektir. Temanın adını çift tıkladıktan sonra sdını twentyseventeen adıyla değiştirmelisiniz.
Uygulamış olduğunuz değişimlerin yansıyıp yansımadığını görebilme adına sitenizi yenilemelisiniz.

NOT: Mevcutta kullandığınız temanızı devre dışı bıraktığınız zaman aldığınız hatadan kurtuluyorsanız temanızın güncel sürümü olup olmadığına bakmalısınız. Temanızı güncelleme yoluna gidebilirsiniz.

Özel PHP Kodu Sorunu

Belirtmiş olduğumuz işlemlere rağmen 503 Service Unavailable hatasını almaya devam ediyorsanız sorununuz web sitenizin bir bölümünden kaynaklı da olabilir. Sorununuzun bu olup olmadığını görme adına ise sitenizde hata ayıklama modunu aktif ederek sorunu bulabilir ve çözebilirsiniz.

WP_DEBUG Özelliğini Aktifleştirme

Hatayı aldığınız zaman genellikle zaman yöneticisi sayfasına giremezsiniz. Bu yüzden Dosya Yöneticisi ile WP_DEBUG özelliğini etkinleştirmeniz gerekir ve burada hata kayıtlarını görebilirsiniz. Aktifleştirme işlemlerini ise şu adımları takip ederek yapabilirsiniz:

Hpanel’e gitmelisiniz. Burada File Manager-> public_ html klasörüne gelmeniz gerekir.
Geldiğiniz klasörde w-config.php dosyasını bularak açmalısınız.
Aşağı kaydırdığınız zaman “That’s all, stop editing! Happy blogging.*/ satırının öncesine şu kodu ekleyin:

define (‘WP_DEBUG’ , true);
define (‘WP_DEBUG_LOG’ , true);
define (‘WP_DEBUG_DISPLAY’ , false);
@ini_set ( ‘display_errors’ , 0);

Kayıt işlemleriniz bittikten sonra kaydete tıklayarak çıkış yapabilirsiniz.

Sitenizi yenilediğiniz zaman hata kayıtlarının mesajını görebilirsiniz.

NOT: Almış olduğunuz hata kayıtlarınızı Dosya Yöneticisi bölümünde yer almakta olan /public_html/error_log dosyasının altında da görebilirsiniz.

Sunucudan Kaynaklı Sorunlar

Yukarıda belirtmiş olduğumuz adımların hiçbirisi sorununuzu çözmediyse sorunun kaynağı web sunucunuz olabilir. Sunucu kaynaklı hatayı çözmek için üç sunucu taraflı yöntemi deneme yoluna gidebilirsiniz.

WordPress Heartbeat’i Sınırlı Kullanma

WordPress Heartbeat sitenizde otomatik bir şekilde yazı kaydedebilme imkanı vermekte olan yerleşik bir API’dir. Yer alan bu özellik sizin sunucu kaynaklarınızı kullanacaktır. Fakat Heartbeat Control WordPress eklentisini kullanarak sınırlandırabilir veya devre dışı bırakabilme imkanına sahip olursunuz.

WordPress heartbeat’in 503 Service Temporatily Unavailable hatası noktasında etkili olup olmadığını görebilmek için temanızda yer almakta olan functions.php dosyasına <?php etiketinden hemen sonra şu kodları eklemeniz gerekmektedir:

add_action(‘init’ , ‘stop_heartbeat’ , 1);
function stop_heartbeat(){
wp_deregister_script(‘heartbeat’) ;
}

Değişiklikleri yaparak kayıt işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra sitenizi yenilemeniz gerekmektedir ve hatanın bu şekilde ortadan kalkıp kalkmadığını kontrol etme yoluna gidebilirsiniz. Devam işlemlerinizi yerine getirmeden önce functions.php dosyasında yer alan kodu silmeyi unutmamalısınız.

Googlebot Crawl (Emekleme) Oranını Sınırlama

Google gibi arama motorları içeriğinizi arama sonuçlarında gösterebilme adına sitenizde crawl işlemi yaparlar. Bunun sebebi ise; web sitenizi sık bir şekilde ziyaret eden kişilerin yeni içeriklerinizle diğer arama ölçülerini belirleyebilmenizdir. Bu crawl etme işlemleri ise sizin sunucu kaynaklarınızın zorlanmasına sebep olabilir. Bunun sonucunda ise siteniz daha fazla yavaşlayacaktır. Sonucunda ise http error 503 meydana gelebilir. Sitenizi Google Search Console’a entegre işlemlerinizi yaptıktan sonra ise maximum crawl oranını sınırlama imkanınız vardır. Bu işlemi ayarlar sayfasından gerçekleştirebilirsiniz.

Sunucu Kaynaklarını Artırma

Bu hatayı aldığınız zaman Google Analytics sayfasına göz atma yoluna da gidebilirsiniz. Trafiğiniz her zamankine göre daha fazla ise sunucu kaynaklarınız bunun için yeterli gelmiyor olabilir. Yeterli trafiğe sahip olmamanıza rağmen yine aynı hatayı görüyorsanız bunun sebebi ise; sunucunuzun belleği yeterli olmayabilir.

WordPress 503 Service Unavailable Hatası Nedir?

http/1.1 Service Unavaliable
503 Service Unavailable
503 Error
http Server Error 503
http 503
http Error 503

Karşınıza çıkabilecek bu hataların sorunlu temalar ve eklentilerle, hatalı PHP Script’i ve sunucudan kaynaklı sorunlar meydana gelebilmektedir.

Sonuç

Bu hata ile sık bir şekilde karşılaşabilme ihtimaliniz bulunmaktadır. Hatadan dolayı sitenizde ön ve arka yüzeyde hiçbir içerik gösterilmediğini ve sık şekilde karşılaşıldığını göstermektedir. Bunun sebebi ise ağırlıklı olarak WordPress eklentileri ve temaları olarak görünüyor olsa da farklı sebeplerde bulunmaktadır. Bu hatayı yaşadığınız zaman yazımızda sizlere sunduğumuz yöntemleri kullanarak hatadan kurtulabilirsiniz.

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »