Ubuntu Docker Nedir, Nasıl Kurulur?


Giriş

Ubuntu docker, ubuntu sunucuların üzerine kurulan docker aracıdır.  Docker, yazılımcılar için özel olarak geliştirilen açık kaynak kodlu bir uygulama geliştirme aracıdır.  Bu sistem Docker Container teknolojisi  ile çalışmaktadır. Bu araç sayesinde yazılım konteynırları üzerinde çalışabilen tüm Linux uygulamalarının dağıtımını yönetebilirsiniz.

Docker sisteminin temel işlevi sistem uygulamalarına ek bir yük oluşturmadan karmaşık konteynırları çalıştırabilmesidir.

Bu konuda daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Docker Container hakkındaki içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Gelişmiş bir açık kaynaklı platform olan Docker üzerinde sizlere Ubuntu eklentisini nasıl kuracağınızı göstereceğiz. Şimdi Ubuntu Docker 18.04 sürümü nasıl kurulur, gelin birlikte detaylı olarak inceleyelim;

Ubuntu Docker 18.04  Sürümü Kurulumu

 

Docker üzerinde ubuntu sürümünü kurma sürecinde öncelikle SSH üzerinden VPS’nize erişim sağlamanız gerekiyor.   Bu aşamadan sonra sizlere izlemeniz gereken temel adımlardan söz edeceğiz;

  • İşletim Sistemi Güncellemesi: Ubuntu Docker kurulumu yaparken öncelikle işletim sisteminizin güncel olması gerekiyor. Bunun için size verebileceğimiz iki komut var. Bu aşamada “sudo apt-get update” ve “sudo apt-get upgrade” komutlarını kullanabilirsiniz.
  • Depo Protokolü Oluşturma: Bu aşamada yeni bir depo protokolü oluşturmanız gerekiyor. Bunun için HTTPS üzerinden protokol oluşturabilirsiniz.  Komut alanına “sudo apt-get install apt-transport-https ca-certificates curl software-properties-common” komutunu yazarak protokolü tamamlayabilirsiniz.
  • Curl Kullanarak İçe Komut Aktarma: Sıradaki adımda içe komut aktarmanız gerekiyor. Bunun için Curl komutunu kullanabilirsiniz. GPG anahtarı kullanımı sırasında “curl -fsSL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo apt-key add –“ komutu ile bunu yapabilirsiniz.
  • Docker APT Deposunu Ekleme:Bu adımda “sudo add-apt-repository "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu $(lsb_release -cs) stable" komutunu kullanarak docker APT deposunu ekleyebilirsiniz.
  • Topluluk Sürümü:Belirttiğimiz adımları izleyerek Docker’ı etkin hale getirdiniz. Sonrasında “sudo apt-get update” ve “sudo apt-get install docker-ce” komutlarını kullanarak topluluk sürümünü yükleyebilirsiniz.
  • Kurulumu Doğrulama: Bu aşamada ise “sudo systemctl status docker” komutunu kullanarak kurulumu doğrulayın.
  • Bu adımları izlediğinizde artık Ubuntu Docker 18.03 sürümü kurulumu tamamlandı. Bu aşamadan sonra kurduğunuz sürümün doğruluğunu kontrol etmek isterseniz komut satırına “docker –v” yazabilirsiniz.Ubuntu Docker kurulumuna detaylı olarak değindik şimdi de bir kullanıcı için bu aracın neden kurulması gerektiğini ve ne işe yarayacağını anlatalım.

Ubuntu Docker Ne İşe Yarar?

Docker kurulumu yaptığınızda istediğiniz her an test yapabilirsiniz. Yaptığınız analizlerden elde ettiğiniz çıkarımlara bağlı olarak dağıtımı şekillendirebilir ve kontrolleri çok daha pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Ubuntu Docker konteynırınızı doldurma ve fonksiyonel görevleri yerine getirebilme konusunda size deneme yapma fırsatı verir.

Kısacası Docker yeni komutlarla farklı uygulamaları hayata geçirerek etkilerini görebileceğiniz bir platformdur. Docker aracının en önemli avantajlarından biri ise çok bulutlu bilişim sistemlerini desteklemesidir.  Sizler de Microsoft Azure, OpenStack gibi veri depolama sürecinde bulut bilişimler teknolojilerini kullanıyorsanız bu aracın uyumlu olduğunu belirtelim.

Açık kaynak kodlu bir araç olan Docker’ın öne çıkan diğer bir özelliği ise izole edilmiş bir ortamda ayrı depolama yapılabilmesine müsaade etmesidir.

Son Söz

Bir yazılımcı olarak karışık konteynır üzerinde çalışma ve komutları biden fazla fonksiyonda gerekli esnekliği sağlayacak bir araç arıyorsanız Docker’ı tercih edebilirsiniz.  Özellikle bu özelliğiyle Linux komutlarını çalıştırmada tercih edebileceğiniz en etkili araçlar arasındadır.

Karmaşık yapıya sahip konteynırlarda yapılandırma sürecinde Docker sayesinde hatasız işlem yapabilirsiniz.  Sizi çalışmalarınızda zorlayıcı onlarca komut oluşturmadan kreatif çalışmalar hayata geçirmeye iter.

Docker yazılımcılar için karmaşık konteynırlarını yönetmede çok verimli bir araçtır. Docker aracı hakkında aklınıza takılan soruları bize sorabilir ve diğer blog içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »