9 Adımda WordPress Hızlandırma Optimizasyonu


Web siteleri söz konusu olduğu zaman yapılan çalışmalar insanların sabırlarının çok yüksek olmadığını ve bir web sitesinin 4 saniyeden daha uzun bir süre yüklenmediği zaman yüklenmeyi bıraktığını görüyoruz. Web siteniz ne kadar kısa süre içerisinde yüklenirse o kadar fazla ziyaretçi elde edebilme imkanınız bulunmaktadır. WordPress sistemi ise internet dünyasında önemli bir yere sahip olan ve web sitesi sahiplerinin büyük bir bölümünün kullandığı sistemler arasındadır.

Yazımızda sizlere uygulayabileceğiniz 9 kolay adımda WordPress sitelerini hızlandırma evresinde bilgi vereceğiz. Siteniz ne kadar hızlı ise ziyaretçileriniz o kadar fazla olacak ve Google’da o kadar önemli bir yere sahip olabileceksiniz.

WordPress Hızınızı Test Edin

WordPress sistemini kullanarak web sitenizi geliştirdiğiniz evrede sitenizin diğer web sitelerine oranla hangi konumda olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Sitenizin hızını test etmeniz sizlere bu noktada bilgi verecektir. Sitenizin hızını test etmenize yardımcı olacak birbirinden farklı tool’lar yer almaktadır. GTmetrix ile beraber web sitenizin hızını test edebilme imkanınız mümkündür. Site sizlere YSlow ve Google Page Speed Insight sonuçlarınızı birleştirir ve web sitenizi geliştirme noktasında en iyi ipuçlarını sunar. Web sitesini diğer sitelere karşı kontrol etmek isteyen kişiler ise Pingdom platformunu kullanabilme imkanına sahiptir.

Gereksiz Tema ve Eklentilerden Kurtulun

Web site sahipleri genellikle yeni bir özellik çıktığı zaman bunu kullanmak istemektedir. WordPress sitelerinde bu özelliklerin kullanılması temalar ve eklentilerle beraber yapılmaktadır. Çoğu zaman yeni bir eklentinin aslında bünyesinde bir öncekinin de özelliklerini bulundurmakta olduğunu görebiliyoruz. Bir zaman sonra web sitenizde önceden kullanılmayan eklenti ve temaların yer aldığını görebilirsiniz. Web sitenizde fazla eklenti bulundurmanız özellikle eski özelliklere sahip olan eklentiler bulundurmanız WordPress sitenizin performansını önemli bir ölçüde etkilemektedir. WordPress’inizi optimize ettiğiniz zaman bu eklenti ve temalarını da kaldırmalısınız. Sitenizin doğru bir şekilde çalışabilmesi adına doğru eklentilerin kullanılması gerekmektedir.

CSS Küçültme

HTML, CSS, Javascript Küçültme

Web siteniin performansını artırmak istediğiniz zaman tercih edebileceğiniz en kullanışlı yöntemlerden birisi küçültme yoluna gitmektir. HTML, CSS ve JAvascript gibi dosyalardan gereksiz boşluk ve yorumları kaldırarak dosyalarınızı küçültebilme imkanına sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz. Fakat bu genellikle sizin istediğiniz bir işleme yaramayacaktır. Küçültmenize yardımcı olacak olan eklentiler ise W3 Tool Cache ve Autoptimize tooları şeklindedir. Bu toollar sizin sitenizi daha hızlı bir hale getirmeye yardımcı olacaktır.

Gzip Sıkıştırmayı Aktifleştirme

Dosyalarınızı küçültmenize ek olarak Gzip sıkıştırması şeklinde adlandırılmakta olan ayrı bir sıkıştırma biçiminden faydalanabilmeniz mümkündür. Aslında bir ziyaretçi sitenize geldiği zaman sunucunuzda yer almakta olan kaynaklar getirilir. Getirilen kaynaklar çok büyük olduğu zaman bu kaynaklarınızı yükleyebilme adına daha fazla zaman harcamanız gerekecektir. Gzip sıkıştırmasını etkinleştirerek WordPress hızlandırma evresinde bu yöntemi denemeniz sizlere ciddi bir avantaj sağlayacaktır.

Sitenizde gzip sıkıştırmasının aktif olup olmadığını checkgzipcompression.com adresinden öğrenebilirsiniz. Eğer aktif değilse, aşağıda verdiğimiz kodları .htaccess dosyasınızı düzenleyerek ekleyebilirsiniz.

<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
# For Older Browsers Which Can't Handle Compression
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
</IfModule>

Resimleri Doğru Şekilde Optimize Etmek

Resimlerin büyüklüklerine dikkat etmediğiniz takdirde çok yüksek çözünürlüğe sahip olan resimlerin büyük bir trafik harcadığını görebilirsiniz. Web sitenizde yer almakta olan görüntüleri optimize etme sırasında tercih edebileceğiniz birbirinden farklı yöntemler bulunmaktadır. WordPress eklentisi kullanmak istediğiniz sırada ise Smush Image Compression and Optimization şeklindeki WordPress eklentileri görüntünün kalitesinin bozulmasının önüne geçerek web sitenizin de yüksek hızlara dönmesini sağlamaktadır.

Uzun İçeriklerinizi Birden Fazla Sayfaya Bölmek

WordPress hızlandırma işlemlerinizi yapmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise; büyük içeriklerinizi daha küçük parçalara bölmektir. İçeriklerinizi bu şekilde böldüğünüz takdirde bu parçalar sonrasında ayrı sayfalar olarak karşınıza çıkar. Sayfalandırma işlemleri genellikle içeriklere gelen binlerce yorumun daha rahat şekilde yüklenmesi için tercih edilmektedir. WordPresste yer alan yorumlarınızı da rahat bir şekilde sayfalandırabilirsiniz.

Sayfalamayı etkinleştirebilmek için ilk olarak Ayarlar bölümüne girmelisiniz. Buradan Tartışmalara giderek burada sayfa başına olan maksimum yorum sayısını seçebilmeniz mümkündür. Sayfa başına yeterli sayıda yorum getirmeniz sizin avantajınıza olacaktır.

WordPress Hızlandırabilmek İçin PHP Versiyonu Yükseltmek

WordPress hızlandırma sırasında bu hile genellikle az kullanılmakta olan bir hiledir. Kendi başınıza PHP 5 kullanırken PHP 7’ye geçiyor olmanız biran size korkunç gelme ihtimali bulunmaktadır. Fakat PHP 7’nin sağlamış olduğu yararlar aslında hemen geçmeniz gerektirecek olan yararlardır. PHP 7’de performans PHP 5’e göre en az iki kat artış göstermektedir. PHP 7 saniye bazında %112 daha fazla istek işleyebilme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda PHP’nin bellek optimizasyonundan da faydalanabilmeniz mümkündür.

PHP 7 kullanacağınız evrede PHP 7’nin geriye dönük herhangi bir uyumu olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Yani belirli eklentilerle temaları kullanamama ihtimaliniz bulunur. Sitenizde bu şekilde eklenti ve temalar varsa bunlara dikkat etmelisiniz.

Ön Bellekleme Eklentisi Kullanmak

Önbelleğe alma işlemi web sunucunuzda yer almakta olan bazı yüklerin bir kısmını boşaltabilmeniz adına en iyi bilinen mekanizmaların arasında yer alıyor. Basit bir şekilde ön belleğe alma motorları istemcinin sisteminde sıklıkla kullanılmakta olan bilgileri saklamaktadır. Bu şekilde tarayıcının bilgilerini sunucudan ard arda almasına gerek yoktur. Önbelleğe alma işlemi çok önemli bir ölçüde site performansınızı artıracak ve memnun edecektir. Önbellekleme eklentileri sırasında W3 Total Cache ve WP – Rocket eklentilerini kullanma yoluna gidebilirsiniz.

İçerik Dağıtım Ağı Kullanmak

Web siteleri aslında çok uzaklarda yer almakta olan fiziksel sunuculardadır. Web siteleri hızlandığından beri bunu unutmaya başladığımız görülmektedir. Fiziksel sunucu uzak olduğu zaman web sitesinin yanıt süresinin uzama ihtimalide olabiliyor. Birçok web sitesi ise bu duruma İçeriği Dağıtım Ağı (CDN) kullanarak çözüm oluşturmaktadır.

Web sitenizin performansı evresinde içerik dağıtım ağını etkinleştirdiğiniz zaman istemcinin tarayıcı web sayfanızda yer almakta olan her bir sayfayı almak zorunda kalmamaktadır. Bu şekilde bazı statik sayfalar ziyaretçilerin bulunmuş olduğu yerlere daha yakın veri merkezlerinde saklanmasını zorlamaktadır. Bu işlem de web sunucu tarafından işlenmekte olan toplam istek sayısını azaltabilmektedir. Dolayısıyla WordPress siteniz daha hızlı hale gelecektir. CDN seçme evresinde ise birçok seçeneğiniz vardır.

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »