Linux Şifre Değiştirme İşlemleri Nasıl Yapılır?


Giriş

Bir sistemde güvenlik önlemleri alabilmek ve özel bilgilerinizi koruyabilmek için ilk güvenlik duvarı olarak şifreler gösterilebilir. Özellikle dijital çağda güçlü bir şifre sizin için sistemi her zaman güvenli hale getirecektir.  Şifrenin bu kadar önemli olduğu bir durumda sizler için Linux şifre değiştirme işlemini göstereceğiz.

Linux işletim sistemi içinde ne kadar güçlü bir şifreye sahip olursanız dışarıdan müdahalelere karşı o kadar güçlü olursunuz. Şifrenizin başkaları tarafından bilinmesi durumunda dışarıdan saldırıya açık hale gelirsiniz. Şifrenizin başkası tarafından bilindiğini ya da bulunabileceğini düşünüyorsanız hemen Linux şifre değiştirme prosedürünü uygulayın. Hatta düzenli olarak şifrenizi değiştirmenizi öneriyoruz.

Profesyonel bir sistem yöneticisi olmak istiyorsanız Linux üzerinde şifre değiştirme nasıl yapılır, sorusunun cevabını bilmeniz gerekiyor. Gelin birlikte Linux üzerinde şifre değiştirme işlemlerine bakalım.

Linux Üzerinde Şifre Yönetimi

Linux dünyadaki en güçlü işletim sistemleri arasında yer almaktadır.  Tüm işletim sistemlerinde olduğu gibi dünyanın en güçlü sistemlerinden biri olan Linux üzerinde de şifreye ihtiyaç duyulur.  Linux üzerinde şifre yönetimi süreci diğer tüm sistemlerle benzer şekildedir.

Linux üzerinde şifre yönetimini başarılı bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız öncelikle iki önemli dizin hakkında fikir sahibi olmalısınız.

1.Linux üzerinde şifre yönetiminde hakim olmanız gereken ilk dizin /etc/passwd dizini olacaktır. Bu dizin sistemdeki tüm kullanıcıları görebileceğiniz bir dizindir. Ayrıca kullanıcıların sistem üzerinde hangi grupta yer aldığını da görebilirsiniz.  Sistemdeki çok sayıda kullanıcıyı görseniz de sadece sistem kullanıcısı olanlar giriş yapabilir.

/etc/passwd dizini içindeki içerikleri görebilmek için “cat /etc/passwd” komutunu kullanmanız yeterli olacaktır.

  1. Linux şifre yönetimi ile ilgili bilmeniz gereken diğer bir dizin ise /etc/shadow dizinidir. Bu dizin ile Shadow dosyasında yer alan tüm kullanıcılara ait şifrelenmiş parolaları görebilirsiniz. Ayrıca bu dizin sizlere SSH anahtarına sahip olma durumları hakkında da bilgi verecektir.

/etc/shadow  dizini içinde yer alan içerikleri görebilmek için “cat /etc/shadow” komutunu kullanabilirsiniz.

Linux Şifre Değiştirme Adımları

Linux şifre değiştirme işlemlerini yapabilmek son derece pratik bir işlemdir. Tek bir komut kullanarak Linux şifrenizi kolaylıkla değişebilirsiniz. Hem yöneticiler hem de normal kullanıcılar için Linux şifre değiştirme süreci aynı olacaktır.

Şifre değiştirmek için SSH üzerinden VPS’nize ulaşmanız gerekiyor.  Daha sonra “sudo passwd” komutu ile kolayca şifrenizi değiştirebilirsiniz.

Komut çalıştığı andan itibaren yeni şifrenizi girmeniz istenecektir. Yeni şifrenizi iki defa girmeniz gerektiğini unutmayın.

Başka Kullanıcılar İçin Linux Şifresi Değiştirme Adımları

Başka kullanıcılara ait Linux şifresini de sistem yöneticisi olarak kolayca değiştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle size ait kök kullanıcısı olarak sisteme giriş yapmanız gerekiyor. Kullanıcı adını gerekli komut alanına ekleyerek bu işlemi yapabilirsiniz. Komut alanına “passwd kullanici_adi” şeklinde giriş yaparak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Başka kullanıcılar için Linux şifresi değiştirirken de şifreyi iki defa girmeniz gerekmektedir.

Bitirirken

Linux işletim sistemini güvenli şekilde kullanmak istiyorsanız belirli aralıklarla şifrenizi değiştirmenizi öneriyoruz. Şifre değiştirme işlemi son derece pratiktir. Yüksek güvenlik için düzenli şifre değiştirin. Linux hakkında görüşlerinizi ve yaşadığınız sorunları bizimle paylaşabilirsiniz.

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »