WordPress CloudFlare Nedir? Nasıl Kurulur?


Arama motorlarında web sitenizin sıralamasının her zaman üst seviyelerde olmasını ve kullanıcılarınızın web sitenizde geçirmiş olduğu süreyi iyileştirmek istediğiniz takdirde sitenizin yüklenme hızına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Web sitenizi WordPress kullanarak oluşturduğunuz takdirde bunu hızlandırmanın bazı yöntemleri bulunmaktadır. Genellikle kullanılan bazı yöntemler ise şu şekildedir:

  • Görsellerin optimizasyonunu sağlamak
  • Wp Super Cache gibi bu alanda bize yardımcı olacak bir eklenti kullanmak
  • İçerik Dağıtım Ağı kullanmak.

Sitenizi hızlandırma sırasında en iyi sonucu almak istediğiniz zaman ise bunların hepsini beraber kullanma yoluna gitmeniz gerekir. Yazımız sizlere WordPress ile kurmuş olduğunuz sitelerinizde ClouFlare kurulumu yapabilmeniz için rehber niteliğinde olacaktır.

WordPress CloudFlare Nedir?

CloudFlare bir web sitesini ziyaret eden kişilerle web sitesinin arasında vekil sunucu görevi görmektedir. İçerik dağıtım ağı olarak kullanılabildiğini de söyleyebiliriz. CloudFlare’in bütün dünyada yaygın bir sunucu ağı yer almaktadır. Kullanıcılarına ise en yakın sunucu neredeyse o bölgeden önbelleğe alınmış olan statik içerikleri sunmaktadır. Bu şekilde web sitenizin yüklenme hızı da artış gösterir. Aynı zamanda CloudFlare’de web sitelerine gelmekte olan bütün istekler karşılanmaktadır. Gelenekselleşmiş olan CDN’lere nazaran özellikler daha gelişmiş seviyededir. Genel olarak sunulmakta olan hizmet ve özellikler ise şu şekildedir:

  • Sitenize yapılacak olan DDoS saldırılarını minimum orana düşürme
  • Web sitelerine yapılan ziyaretlerin hepsini analitikler
  • SSL sertifikasının kurulumunu son derece kolay bir şekilde yerine getirebilmektedir.
  • Protokollerin arasında bir ağ geçidi konumundadır.

CloudFlare Kurulumu İçin Gerekenler Nedir?

Web sitenizin hızını artırmak için kurulumu yapacağınız noktada ihtiyacınız olan iki şey bulunmaktadır. İhtiyacınız olanlar ise:

  • Alan adınızın kaydettiğiniz platformun kontrol paneline erişim sağlama
  • WordPress’de yer alan yönetici bölgesine erişim

CloudFlare Nasıl Kurulur?

CloudFlare kurulumu yapacak olan kişilerin takip etmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • CloudFlare hesabı oluşurun: CloudFlare kurulumunuzu gerçekleştirebilmek için ilk olarak CloudFlare resmi web sitesine gitmeniz gerekmektedir. Daha önceden hesap oluşturmayan kişilerin hesap oluşturabilmesi adına Sign Up tuşuna basması gerekir. Karşınıza gelen sayfada sizlerden talep edilen bilgilerin hepsini eksiksiz bir şekilde girmelisiniz.

  • Domain’inizi CloudFlare’e eklemeniz gerekir: Belirttiğimiz gibi üyelik işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra karşınıza web sitenizi ekleme sayfası çıkar. Bu bölümde domain’inizi girdikten sonra Scan DNS Records tuşuna basmanız gerekmektedir. Platform kısa bir tarama yapacaktır. Yalnız bu taramanın yapılması birkaç dakika kadar sürebilmektedir.
  • Domain’inizin CloudFlare’de DNS ayarlarını kontrol etmelisiniz: alan adınızın tarama işlemleri tamamlanmasından sonra karşınıza DNS bilgileri çıkacaktır. CloudFlare’i bazı alt alan adları için etkinleştirebilme veya devre dışı bırakabilme imkanınız bulunmaktadır. Çıkan DNS’lerdens sizin seçmiş olduğunuz kayıt turuncu bulut CloudFlare ile etkin hale gelirken gri bulut ise devre dışı kaldığını göstermektedir. Etkinleştirme işlemlerinizi yaparken alan adınızın www’lü olan ve olmayan haliyle de eşleştirme yapmanız sizin için daha avantajlı olacaktır. Bu şekilde iki versiyonda da çalışır. Belirttiğimiz noktalara dikkat ettikten sonra Continue tuşuna tıklayarak diğer adımdan devam edebilirsiniz.
  • Domain’i CloudFlare nameserverlarına yönlendirmelisiniz: Belirttiğimiz adımlarla CloudFlare’in alan adınızı tanımasını sağladınız. Şimdi ise CloudFlare’de planınızı seçmeniz gerekir. Ücretsiz olarak sunulan planı seçtikten sonra Continue tuşuna tıklamalısınız. İlerlemenizi gerçekleştirdikten sonra karşınıza CloudFlare nameserverları çıkacaktır. Domaininizin kontrol paneline gelerek normalde kullanmış olduğunuz nameserver’ı CloudFlare’de sizlere verilen nameserver ile değiştirin.

WordPree’e Eklenti Kurulumu Yapılması ve Yapılandırılması

ClaudFlare, WordPress kullanarak site oluşturmuş olan kişiler için son derece başarılı ve kullanışlı seçenekleri bir arada sunmaktadır. Bu özelliklerden bazıları ise şu şekildedir:

  • Tek tık ileWordPress optimizasyonunu sağlamak
  • Önbelleğin otomatik bir şekilde temizlenmesi
  • Web uygulamaları için güvenlik duvarı kurallarına tam olarak hakim olma
  • İstatistikleri tutma
  • CloudFlare ayarlarını web sitesine girmeden güncelleyebilme

WordPress’te sağlanan bu imkanları kullanmak isteyen kişilerin ise WordPress admin panellerine gelerek burada CloudFlare WordPress eklentilerini kurması gerekmektedir. Sonrasında ise eklentiler bölümüne giderek yüklü eklentiler seçeneğine tıklamanız gerekir. Burada eklentinizi bulduktan sonra Ayarlar seçeneğine tıklamalısınız.

Burada eklentinin giriş sayfası önünüze çıkacaktır. Giriş sayfasına eposta adresinizle API anahtarınızı girmelisiniz. Get your API Key From Here tuşuna tıkladığınız zaman CloudFlare hesabınız açılır. Sonrasında ise API key bölümünde anahtar bilgilerinizi bulabilirsiniz. API anahtarınızı aldığınız zaman WordPress web sitenizde de eposta ve anahtar bilgilerini girmeniz gerekir. Sonrasında Save API Credentials dediğiniz zaman ayarlarınızı kaydedebilirsiniz.

Bu işlemleri yaptıktan sonra CloudFlare ayarlarınızı yapacağınız sayfaya transfer edilirsiniz Burada Apply Default Settings seçeneğinin yanında yer almakta olan Apply seçeneğine tıklamalısınız. Bu şekilde WordPress ile kurulan siteler için tercih edilen standart ayarları yükleyebilmeniz mümkündür.

Karşınıza çıkacak olan sayfada Automatic Cache seçeneğine de Apply olarak seçtikten sonra işlemleriniz tamamlanacaktır. Automatic Cache web siteniz güncellendiğinde önbelleği temizleyeceği için sitenizin hızını artıracaktır. Bu yüzden bu seçeneği de mutlaka tercih etmelisiniz.

 

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »