SSH Nedir? VPS’e Putty SSH Terminal Kullanılarak Nasıl Bağlanılmaktadır?

  • Ana Sayfa
  • Makale
  • SSH Nedir? VPS’e Putty SSH Terminal Kullanılarak Nasıl Bağlanılmaktadır?

Hosting paneliniz ve VPS sunucunuza bağlanmak istediğiniz zaman farklı yöntemler deneyebileceğiniz gibi en sık kullanılmakta olan yöntemin PuTTY yöntemi olduğunu görebiliyoruz. Yazımızda ise sizlerle PuTTY kullanarak VPS’e ve hosting’e bağlanma noktasında bilgi vereceğiz. Bağlantınızı kuracağınız sırada SHH terminali aracılığıyla sunucunuza uzaktan bağlanabilmeniz mümkündür. Aynı zamanda komut satırını kullanarak çeşitli komutları da çalıştırabilmeniz mümkündür.

SSH Nedir?

İlk temelden başlayacak olursak SSH nedir? Sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. SSH bir iletişim protokolüdür. Bu iletişim protokolü iki makinenin arasındaki güvenli iletişimi sağlar. Bu özellik sayesinde VPS sunucunuza bağlantınızı kuracağınız sırada SSH terminali kullanarak uzaktan bağlanabilmeniz mümkündür.

Nelere İhtiyacımız Var?

PuTTY SSH Terminali kullanarak hosting’inize ve VPS’e bağlanabilme adına ihtiyacınız olanlar şu şekildedir:

  • PuTTY SSH istemcisi
  • Bilgisayar (Windows işletim sisteminin yüklü olması gerekmektedir)
  • SSH bağlantısını sağlayabilmeniz için gerekli bağlantı bilgileri

Adım 1: SSH Bilgileri Nasıl Edinilir?

1.1: Paylaşımlı hosting kullananlar için SSH bilgileri edinme

Sitenizde kullanmış olduğunuz web hosting eğer paylaşımlı bir hosting ise kontrol panelinizde yer alan Gelişmiş bölümünde SSH erişimi bölümünün kontrol etmeniz gerekmektedir.

SSH erişimi bölümünü kontrol ettiğiniz takdirde SSH Port, SSH IP, SSH kullanıcı adı ve SSH şifresi şeklinde detaylı bilgileri görebilmeniz mümkündür. Bu noktada SSH şifrenizin FTP şifrenizle aynı olabildiğini görebilirsiniz. Özellikle şifresini hatırlamayan kişiler kontrol panelinden FTP erişimi bölümüne gelerek sıfırlama imkanına sahip olabilmektedir.

Paylaşımlı hostinginizde SSH erişimi kapalı olduğu durumda ise bağlantınızı kurabilmeniz adına aktifleştirmeniz gerekir. Aktifleştir diyerek güncelle butonuna tıklayabilirsiniz.

1.2: VPS planları

VPS planlarına geldiğiniz takdirde SSH detaylarını kontrol işlemlerinizi kontrol panelinizdeki sunucular bölümünden gerçekleştirebilirsiniz. Solda yer almakta olan menüden ilgili olan sunucuyu seçtikten sonra ve SSH detayları da dahil bütün bilgileri görüntüleyebilme imkanına sahip olursunuz.

Adım 2: PuTTY İstemcisi İndirme

Bilgisayarınızda herhangi bir PuTTY istemcisi yer almıyorsa indirmeniz gerekmektedir. İndirme işleminizi buradan yapabilirsiniz. ( https://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/putty.exe )

Adım 3: PuTTY SSH Kullanarak Sunucuya Ulaşabilme

Bağlantınızı gerçekleştirebilme adına gerekli olan bütün bilgilere artık sahipsiniz. Bu yüzden PuTTY SSH istemcisini açabilirsiniz. Bu ekranda sunucunun adını ve IP’sini girmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise Aç butonuna tıklamalısınız.

Aç butonuna tıkladıktan sonra Login as: şeklinde bir sayfa açılacaktır. Burada ise sizlerden SSH kullanıcı adınız talep edilmektedir. Bu bilgiyi girmeniz gerekir. VPS kullanıcılar olan kişiler bu alana ağırlıklı olarak root gelmektedir. Vereceğimiz örnekte ise u721233450 kullanacağız. Kullanıcı adınızı da girdikten sonra Enter tuşuna basmanız gerekir. Sonrasında ise SSH parolanızı girerek tekrar Enter tuşuna basmalısınız. Bu adımdayken ekranınızda herhangi bir harf belirmez.

Sizlere belirtmiş olduğumuz bu adımları gerçekleştirdiğiniz takdirde PuTTY kullanarak hesabınızı son derece başarılı bir şekilde bağlamış olursunuz. Paylaşımlı olan hostinglerde terminalde help komutunu da çalıştırabilir ve bütün SSH komutlarının listesine ulaşabilme imkanına sahip olursunuz.

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »