Node.js Nedir, Ubuntu 18.04 Sürümünde Nasıl Kurulur?


GİRİŞ

Node.js, Joyent’in 2009 yılında piyasaya sürdüğü bir Javascript Runtime platformuna verilen isimdir. Bu uygulama ile server side uygulamalarını olayca yazabilirsiniz. Bu uygulama web tarayıcısı olmasa da her türlü ortamda çalışabilme potansiyeline sahiptir.

Günümüzde büyük işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilen fonksiyonel bir web uygulamasıdır.  Açık kaynak kodlu yapısıyla işletmelerin yanında eğitim alanında da kullanılabilir.  Yani çok farklı projelerinizde JavaScript istemci olmadan işlevsel şekilde işinizi görebilecek bir araçtır.

Node.js Ne İşe Yarar?

Node.js genel olarak iki farklı işlevde kullanılmaktadır.

Bu işlevlerden birincisi back and (arka yüz) ile front end(ön yüz) kodlarının aynı dilde yazılmasını sağlamaktadır.  Kodlama işi yapan kişiler bu işlemi en pratik şekilde gerçekleştirmenin Node.js sayesinde olduğunu belirtmektedir.

Node.js günümüz internet dünyasında önemli bir soruna karşı da etkili bir çözümdür. İnternet üzerinde ya da veri tabanında bazı servislere istek yapıldığında sonuçları beklemek uzun sürebilir. Node.js asenkron yapıda bir uygulamadır. Yani bekleme durumu ortadan kalkar. İstekleri paralel olarak gerçekleştirir. Kısa bir sürede çok sayıda isteği işlemek mümkündür.

Dünyada birçok büyük şirket Node.js kullanmaktadır. IBM, Google, Apple, Microsoft, Netflix, Nasa, Pinterest, PayPal ve daha aklımıza şuan gelmeyen birçok dünya devi bu platformdan etkin olarak yararlanmaktadır.

Buraya kadar sizlere Node.js hakkında bazı bilgiler verdik. Kullandığınızda temelde hangi işlemleri yapabileceğinizden bahsettik. Şimdi, Node.js nasıl kurulur, sorusu üzerine eğileceğiz.

Bu web uygulamasının iki pratik kurulum yolunu sizlerle paylaşacağız. Ayrıca memnun kalmadığınızda nasıl sileceğiniz konusunda da sizlere destek olacağız.

Node.js Nasıl Kurulur?

Node.js kurulumu için birçok yol mevcuttur. Ancak biz bu rehberimizde kurulum için en basit ve en işlevsel iki yöntemi sizlerle paylaşacağız.

Kurulum işlemi öncesinde sunucuya erişim yapabilmeniz gerektiğini hatırlatalım. Ayrıca Sudo kullanımıyla komut çalıştırabilmeniz de gereklidir.

Size anlatacağımız iki yöntemle de Node.js kurulumu yapabilirsiniz. Size en pratik gelen yöntemi seçerek kuruluma başlayabilirsiniz.

Ubuntu Üzerinde Node.js Kurulumu

Ubuntu 18.04 sürümü olan bir sunucuda Node.js kurulumu yapmak çok pratiktir. Bunun için en hızlı yol ise resmi Ubuntu deposu üzerinden işlemi gerçekleştirmektir. Bu işlem için öncelikle “ssh kullaniciadi@sunucu_ip_adresi” komutuyla SSH yoluyla sunucunuza ulaşın.

Ubuntu üzerinden bir sistem çalıştırma işlemi yaptıysanız ana menü üzerinden terminal emülatörüne bağlanın. Daha sonra “sudo apt update” komutuyla APT ön belleğini yenileyin. Yenileme işlemiyle depolar senkronize edilir ve depolarda yer alan dosyaları indirme işlemi güvenli şekilde yapılabilir.

Bu işlemin ardından “sudo apt install nodejs” komutuyla Node.js kurulumunu yapabilirsiniz. Kurulum öncesinde şifrenizi girmeniz gerektiğini hatırlatalım.

NPM Node.js üzerined paket yöneticisidir. Kurulum tamamlandıktan sonra “sudo apt install npm” komutuyla NPM yükleme işlemini de yapabilirsiniz.

Kurulum tamamlandıktan sonra “nodejs –v” komutuyla yüklediğiniz versiyonun hangisi olduğunu görebilirsiniz.

Size bir Linux makinesinde ya da Linux temelli VPS üzerinden Node.js kurulumunun en pratik yolunu gösterdik. Node.js kurulumu sonrası memnun kalmazsanız “sudo apt remove nodejs” komutuyla kolayca silme işlemi yapabilirsiniz.

NVM Üzerinden Node.js Sürümü Kurulumu

Ubuntu 18.04 olan bir sunucuda pratik bir şekilde Node.js kurulumu yapmanın diğer yolu da Node Version Manager diğer adıyla Node Sürüm Yöneticisi kullanmaktır. LTS versiyonunu ya da en güncel olan sürümü kurmak için bu kurulum adımlarını izleyebilirsiniz.

Bu yolla kurulum için öncelikle wget üzerinden NVM indirmelisiniz.  Wget sorgulaması yapmak için “sudo apt install wget” komutunu kullanabilirsiniz.

Sorgulama işleminin ardından  “wget -qO- https://raw.githubusercontent.com/creationix/nvm/v0.34.0/install.sh | bash” komutuyla yolunuza devam edin.

Bu işlemin ardından “source ~/.profil” komutuyla NVM kullanıcınıza bash profilini kullanma izni verin. Bu işlemden sonra Node.js yüklemeye başlayabilirsiniz. NVM size “nvm ls-remote” komutuyla tüm sürümleri görmekte yardımcı olacaktır.

Burada istediğiniz Node.js sürümünü seçebilirsiniz.  Bizler stabil yapısı ve destek özelliği sayesinde  10.15.1 sürümünü kurmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun için “nvm install 10.15.1” komutunu kullanabilirsiniz.

Kurulum tamamlandıktan sonra ise “node –v” komutuyla gerekli kontrolleri gerçekleştirebilirsiniz.

Memnun kalmadığınız takdirde Node.js silebilirsiniz. Bunun için öncelikle “nvm deactivate” komutuyla NVM devre dışı bırakılmalıdır. Sonrasında “nvm uninstall v10.15.1” komutunu kullanarak silme işlemini başarıyla yapabilirsiniz.

Son Deyiş

Bir web uygulaması geliştirmek istiyorsanız en etkili yardımcılarınızdan biri Node.js olacaktır. Ubuntu 18.04 olan bir sunucuda Node.js kurulumu çok pratiktir. Gösterdiğimiz iki farklı yolla bunu yapabilirsiniz. Destek almak isterseniz bize fikirlerinizi  yazabilirsiniz.

 

 

 

 

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »