Docker Compose Nedir, CentOS 7 Üzerinde Docker Nasıl Kurulur?

  • Ana Sayfa
  • Makale
  • Docker Compose Nedir, CentOS 7 Üzerinde Docker Nasıl Kurulur?

GİRİŞ

Docker Compose, birden fazla ögeden meydana gelen, karmaşık uygulamaları tanımlayabilme ve çalıştırabilme kolaylığı vadeden bir Docker aracıdır.  Bu araç sayesinde çok sayıda container tanımını tek bir dosya üzerinde yapmak ve bir komutla çalıştırabilmek mümkündür.

Docker günümüzde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Dünyada birçok istem Linux üzerinde konteynırlarla çalışmaktadır.  Birçok avantajı sebebiyle Docker tercih edilen bir web aracıdır. Kendi ağınızdaki hizmetleri barındıran görsel ve uygulamaları dağıtım konusunda size işlevsel sonuçlar vadeder. Ayrıca açık kaynak kodlu bir web aracıdır.

Bu rehberimizde sizlere Docker kullanmanın avantajlarından bahsederken asıl hedefimiz CentOS 7 üzerinde Docker kurumunun nasıl yapıldığını ve ardından Docker Compose aracının nasıl yüklendiğini incelemek olacak.

Docker Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Docker, kullandığınız uygulamaları konteynırlarla yönetebildiğiniz ve otomatikleştirebildiğiniz güvenilir bir açık kaynak kodlu teknolojidir.  Konteynırlar istediğiniz uygulamayı çalıştırabilmeniz için gerekli tüm işlemleri yapmanızı sağlar.

Docker kullanımının avantajlarını şu şekilde sıralayalım;

  • Docker tam yüklü olan bir işletim sistemi barındırmadığı için çok işlevsel kullanılır ve pratik bir kullanıma sahiptir.
  • Bu araç üzerinde yazılımınızla ilgili tüm alt yapı gereksinimlerini kod şekilde saklayabilirsiniz. Yazılımınızı farklı servis sağlayıcılarda kolayca paylaşabilirsiniz.
  • Konteynır teknolojisi sayesinde az kaynakla çok işlevsel işlemler yapabilirsiniz.
  • Uygulamanıza bir anda yüksek trafik geldiği anda birkaç saniyede çok sayıda konteynır hazır hale gelir ve sizi rahatlatır.
  • Uygulamalarınızın tamamını standart bir zeminde toplayarak her platformda aynı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Docker kullanımı son derece pratik bir web aracıdır. Şimdi gelin CentOS 7 üzerinde Docker kurulumuna bakalım.

CentOS 7 Üzerinde Docker Kurulumu

CentOS 7 üzerinden Docker kurulumu yapmanız son derece pratik bir süreçtir.  Öncelikle “ssh your-user@your-server” komutuyla  SSH üzerinden sunucunuza bağlanarak işleme başlayabilirsiniz.

Docker yükleme işleminden önce bazı paketleri yüklemeniz gerekmektedir. Paketleri yüklemeniz için kök kullanıcı olmalısınız. Komut bölümüne “yum install -y yum-utils device-mapper-persistent-data lvm2” komutunu yazarak başlayabilirsiniz.

Bu süreçte güvenlik konusunda kafanızın rahat olmasını istiyorsanız “yum-config-manager  --add-repo https://download.docker.com/linux/centos/docker-ce.repo komutuyla  Docker resmi depolarını kullanabilirsiniz.

Buraya kadar yaptığınız işlemlerle sunucunuzu Docker kurulumu için hazır hale getirdiniz. Daha sonra CentOS 7 üzerinde Docker kurulumu için “yum install docker-ce” komutunu kullanarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Sizlere CentOS 7’de Docker kurulumunu pratik şekilde yapmayı gösterdik. Ama Docker daha çalışmaya başlamadı. Etkin hale getirmek için sırasıyla “systemctl enable docker”  ile “systemctl start docker” komutlarını kullanın.

Docker etkin hale geldikten sonra “systemctl status docker” komutunu kullanarak sistemi kontrol edin.  Çıktı kısmında yeşil çizgiyi gördüyseniz Docker sorunsuz olarak çalışmaya başlamıştır.

Kısa Docker Temelleri Rehberi

Docker kurulumu sonrasında sizlere kısaca Docker temelleri rehberimizi sunalım. İlk olarak “docker run hello-world” komutuyla Docker’ı çalıştırın. Bu komuta “Hello World” komutu adı verilmektedir.

Bu komutta kullandığınız test imajı aracı Docker’ı yeniden yüklediğinizde kontrolleri yapmanızın tavsiye edildiği imajdır.  Sistemde yer alan tüm imajları “docker images” komutuyla inceleyebilirsiniz.

Bunun dışında “docker search [search]”  yani Search komutuyla Docker deposunda aramalar yapabilirsiniz.

Biz kendi sunucumuzda “docker search centos7” komutuyla CentOS 7 için bir imaj araması yaptık. Aradığınız imajı indirmek istiyorsanız “docker pull [imaj_adi” komutunu kullanabilirsiniz.

İndirdiğiniz imaja ait ID ya da adıyla belirleme yapabileceğiniz Run isimli “docker run -t -i [imaj_id veya imaj_adi]” şeklindeki komutla imajı çalıştırabilirsiniz. CTRL+D ile imajdan çıkabilirsiniz.

Kısa Docker temelleri rehberimizin ardından sizlere Docker Kompose yüklemesi konusunda bilgi vereceğiz.

CentOS 7 Üzerinde Docker Compose Nasıl Yüklenir?

Docker Compose, Docker üzerinde tüm imajları görüntüleme ve yönetme fırsatı veren işlevsel bir araçtır.  Birden fazla imajı aynı tek tek çalıştırmak ya da yönetmek yerinde Composer aracı üzerinden tüm imajları tek bir dosyada tanımlamanız mümkündür. Yani bir ana imaj etrafındaki tüm imajları işlevsel bir şekilde yönetebilirsiniz.

Şimdi size CentOS 7 üzerinde Docker Compose yükleme adımlarını anlatacağız.

Docker Compose “curl -L "https://github.com/docker/compose/releases/download/1.23.2/docker-compose-$(uname -s)-$(uname -m)" -o /usr/local/bin/docker-compose” komutuyla CentOS 7 üzerinde yüklenebilir.

Curl yüklü olmaması durumunda bu işlemi “yum install curl” komutuyla gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemden sonra da “chmod +x /usr/local/bin/docker-compose” komutuyla Docker Compose için gerekli çalışma izinlerini atayın.

Bu aşamadan sonra kullanım sırasında ortaya çıkacak sorunlara engel olmak adına sisteme ” ln -s /usr/local/bin/docker-compose /usr/bin/docker-compose” komutuyla sembolik bir bağlantı oluşturun.

Son aşamada sunucunuzdaki Docker Compose versiyonunu “docker-compose –version” komutuyla kontrol edebilirsiniz.

Özetle

Docker günümüzde birçok kişi tarafından kullanılan işlevsel bir yazılım olarak karşımıza çıkar. Uygulamalar bu sistemde konteynır şeklinde dağıtıldığı için uyumluluk sorunu ortadan kalkar. Docker içinde Compose gibi bir araçla birçok imajı aynı anda yönetebilir, böylece verimliliği arttırabilirsiniz.

Docker konusunda sizlere detaylı bilgi verdik.  Docker’ı CentOS7 üzerinde kurabilmeyi ve Docker aracı olan Docker Compose yükleme işlemini anlattık.  Docker ve Docker Compose hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız bize yazın.

 

 

müşteri paneline ulaş, eğer üyeliğiniz yoksa

© 2022 Hostragons Global Ltd. Tüm hakları saklıdır. Hostragons® tescilli ticari markadır.

Language »